raselhanout1

Ras el Hanout is een specerijenmengsel oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Marokko. De beste vertaling van Ras el Hanout is ‘beste van de winkel’ omdat Ras el Hanout werd samengesteld uit de beste specerijen die een winkel te bieden had. De precieze ingrediënten zijn omgeven door mysteries. Elke familie en elke winkel heeft zijn eigen geheime samenstelling en het juist mengen van de verschillende smaakcomponenten wordt gezien als een ware kunst.

Het mengsel bevat vaak tot 40 verschillende ingrediënten, maar van sommige mengsels wordt wel beweerd dat ze worden gemaakt met meer dan 100 verschillende specerijen. Sommige mensen beschouwen Ras el Hanout als een afrodisiacum vanwege de Spaanse vlieg die het zou kunnen bevatten. Deze is ondertussen verbannen uit Marokko dus vrees niet. Zoals al gezegd is het recept van Ras el Hanout altijd anders en er is dus niet één standaardrecept. Het bevat meestal wel korianderzaad, komijnzaad, kaneel, venkelzaad, kardamom, paprikapoeder, gember, geelwortel en nootmuskaat. Hier in Nederland wordt Ras el Hanout meestal als poeder verkocht, maar traditioneler wordt het vaak verkocht als de hele kruiden die dan thuis vermaald worden.

Het wordt van origine vooral gebruikt in tajines en stoofgerechten om deze hun zo kenmerkende smaak en geur te geven. Daarnaast is het ook erg lekker als een vlees- en visrub, bij groenten en om een dip van yoghurt op smaak te brengen. De smaak is sterk, maar ook zoetig door het gebruik van kaneel en lavendelbloemen of rozenblaadjes. Mijn favoriete manier om het te gebruiken is om aardappelpartjes bestrooid met Ras el Hanout in de oven te roosteren.

raselhanout

CategoriesGeen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *