Zelf speculaaskruiden maken

Sugar&Pies | Zelf speculaaskruiden maken

Sugar&Pies | Zelf speculaaskruiden maken

Vandaag ben ik op zoek geweest naar speculaaskruiden/koekkruiden want ik wil dit weekend een kruidkoek bakken. En geen kruidkoek zonder speculaaskruiden natuurlijk. Helaas is het onmogelijk om in deze tijd in de supermarkt aan speculaaskruiden te komen want wij Nederlanders gebruiken dat alleen tijdens sinterklaas. Tijd dus om even internet na te zoeken en mijn eigen kruidenmix te maken. 

Op het hoogtepunt van de handel en de ontdekkingsreizen konden wij Nederlanders over heel veel specerijen beschikken. Bakkers gingen experimenteren met deze verschillende specerijen om een zo lekker mogelijke claeskoek te maken. Een claeskoek is een koek met de afbeelding van een heilige, meestal sinterklaas. Er ontstond zo een hele strijd om het lekkerste specerijenmengsel te maken. Hier komt ook het woord speculaas van. Het werd namelijk nu een specerijen claeskoek. Dat werd uiteindelijk verbasterd naar speculaas. 

Ook tegenwoordig is er geen eenduidig mengsel voor speculaaskruiden. Het bestaat altijd uit kaneel, nootmuskaat en kruidnagel aangevuld met één of meerdere specerijen. Ik heb mijn specerijenmix een beetje aangepast aan mijn eigen smaak, maar dan kan jij natuurlijk ook doen. 

Speculaaskruiden
Write a review
Print
Ingredients
  1. 4 tl kaneelpoeder
  2. 1 tl gemalen anijszaad
  3. 1 tl gemalen nootmuskaat
  4. 0,5 tl gemalen kruidnagel
  5. 0,5 tl gemalen kardemom
  6. 0,5 tl gemberpoeder
  7. 0,5 tl foelie
Instructions
  1. Meng alle specerijen door elkaar. Vermenigvuldig de verhoudingen als je meer wilt maken.
Sugar&Pies https://www.sugarandpies.nl/
Sugar&Pies | Zelf speculaaskruiden maken

CategoriesGeen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *