vadouvan

 

Vadouvan is de Franse versie van een specerijenmengsel uit India. Het heeft een heerlijk geurig aroma en een bijzondere en uitgesproken smaak. Het is geen pittig mengsel, maar het doet het meest denken aan curry doordat er onder andere kerrieblad inzit. De herkomst is de oostkust van India, het land van de Tamil Nadu. In het Tamil heet het Vadagam. Het is door de Fransen in de koloniale tijd ontdekt en in een ‘verfranste’ versie bekend geworden. Vadouvan is een zogenaamd nat mengsel. Dat wil zeggen dat het geen poeder is, maar een mengsel waar ook olie aan toegevoegd is. Zoals heel veel specerijenmengsel heeft ook Vadouvan verschillende samenstellingen, maar bevat bijna altijd sjalot, knoflook, kerrieblad, mosterdzaad, komijn, kurkuma en peper.

Vadouvan is heel lekker in stoofgerechten met vlees of kip, bij gebakken garnalen en als olie of mayonaise. Hiervoor verwarm je een neutrale olie zoals druivenpitolie in een pannetje en voegt er vadouvan aan toe. Laat dit een uur trekken en zeef de olie. Druppel deze olie eens bij een gerecht om er een bijzonder tintje aan te geven. Als je mayonaise wilt maken vervang je de olie die je normaal zou gebruiken door de Vadouvanolie. Hieronder geef ik een recept om zelf Vadouvan te maken. Dit is een ruime portie, maar hoe leuk is het om na je etentje je gasten een potje met Vadouvan mee naar huis te geven! Wil je het liever kopen? Vanilla Venture verkoopt het via de website.

Vadouvan

Vadouvan
Maakt elk gerecht uniek
Write a review
Print
Ingredients
 1. 10 tenen knoflook
 2. 1 kilo uien
 3. 600 gram sjalotten
 4. 3 grote eetlepels neutrale olie
 5. 1 eetlepel kerrieblad (klein gescheurd)
 6. 1 eetlepel kurkuma
 7. 1 eetlepel komijnpoeder
 8. 1 theelepel rode pepervlokken
 9. 1 theelepel mosterdzaad
 10. 1 theelepel gemalen zwarte peper
 11. 1 theelepel gemalen fenegriek
Instructions
 1. Snij de knoflook, de uien en de sjalotten in kleine stukjes. Dit gaat het makkelijkst in een keukenmachine. Verwarm de olie in een pan om bak het knoflookuienmengsel tot het gekarameliseerd en droog is. Dit duurt zeker 10 minuten. Blijf de hele tijd roeren!
 2. Voeg de rest van de ingredi├źnten toe en blijf verwarmen en roeren totdat je een droog bruin mengsel hebt. Laat het afkoelen en bewaar het in een afgesloten plek.
 3. Na een dag of 3 is het mengsel op zijn best omdat dan de smaken zich goed hebben kunnen vermengen.
Sugar&Pies https://www.sugarandpies.nl/

Bron afbeelding

CategoriesWat is dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *