Sugar&Pies | Dulce de Leche

 

Sugar&Pies | Dulce de Leche

Eindelijk ben ik er aan toegekomen: het zelf maken van Dulce de Leche. Na alle horrorverhalen op internet (ontplofte blikjes klinken niet zo leuk) durfde ik in eerste instantie niet zo goed. Na veel tips nagelezen te hebben is het me duidelijk dat de ontploffende blikjes wel ooit kunnen voorkomen, maar dat is maar heel zelden en als je echt niet goed oplet. Aangezien de eerste waarschuwing die je overal leest is: let goed op dat het waterpeil hoog genoeg blijft, zal dat wel goed komen.

Dulce de Leche komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika en wordt daar vooral gebruikt om op brood te smeren. Een beetje zoals onze chocoladepasta, maar dan van karamel. Het is in enkele winkels te koop, maar het is ook makkelijk zelf te maken door een blikje gezoete gecondenseerde melk drie uur te lang op een laag vuur te koken. Als je het blikje daarna laat afkoelen en openmaakt is de inhoud veranderd in een heerlijke dikke karamel.  

Sugar&Pies | Dulce de Leche

Terug naar het waterpeil. Aangezien je dus overal wordt gewaarschuwd dat de blikjes altijd onder water moeten blijven staan, omdat ze anders kunnen ontploffen en je hele keuken vol met karamel zit, zocht ik de perfecte pan. Toen ik in mijn pannenlade keek krijg ik ineens een heldere ingeving. Daar stond hij, de aspergepan. Perfect hoog dus de blikjes zouden zeker onder water blijven. En er konden precies 2 blikjes naast elkaar in dus ik kon er ook nog eens twee tegelijk maken. Het ging supergoed in de aspergepan. Hoewel ik mijn timer elk half uur heb gezet om het waterpeil te controleren, had ik dit eigenlijk niet hoeven doen. Maar beter voorzichtig dan een keuken vol karamel!

Nu heb ik dus 2 heerlijke blikjes Dulce de Leche staan en ik heb er voor eentje al een doel gevonden: een heerlijke chocoladetaart met een laag Dulce de Leche op de bodem. Chocolade en karamel blijft natuurlijk altijd een goede combinatie. Nog wat grof zeezout erover voor dat heerlijke zoute element en klaar. Morgen zal ik het recept voor deze taart bloggen! Ik kijk er al naar uit, jij ook?

 

Dulce de Leche
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 blikje gezoete gecondenseerde melk
Instructions
  1. Haal het etiket van het blikje en zet deze in een pan met een ruime hoeveelheid water. Het blikje moet te allen tijde onder water staan, dus kies een hoge pan.
  2. Breng het water aan de kook en laat het op een zacht vuurtje 3 uur lang rustig koken. Gebruik eventueel een vlamverdeler als het water toch te hard gaat borrelen. Haal na 3 uur het blikje uit de pan (let op, het is heel heet!!) en laat het afkoelen.
Sugar&Pies https://www.sugarandpies.nl/

Sugar&Pies | Dulce de Leche

CategoriesWat is dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *