De allerlekkerste karamelsaus

Sugar&Pies | De allerlekkerste karamelsaus

 

Sugar&Pies | De allerlekkerste karamelsaus

Vandaag ben ik op zoek gegaan naar een ultiem recept om de allerlekkerste karamelsaus te maken. Heerlijk romig, zacht en zoet. Goddelijk over ijs, stukjes fruit en natuurlijk bij chocolade. Al mijn pogingen tot nu toe werd mijn karamelsaus toch te donker en smaakte vaak te bitter. Na de hele middag al mijn kookboeken doorgesnuffeld te hebben denk ik nu dat ik het ultieme recept gevonden heb. Heerlijk goudbruin met een lekkere karamelsmaak, maar niet bitter. Met een prachtige glans en mooi romig. Klinkt allemaal goed hè!

Het belangrijkste bij het maken van karamelsaus is dat de karamel niet te donker wordt. Roer de slagroom er al door als hij de kleur heeft die je wil dat je karamel krijgt. Voor harde karamel laat je de karamel meestal net iets donkerder worden, omdat je daar vaak toch net dat bittertje wilt hebben. Voor karamelsaus is dat niet de bedoeling. Zorg er daarnaast voor dat de suiker goed oplost in het water en dat er geen kristallen aan de rand van de pan blijven zitten. Deze kristallen kunnen te donker worden en dan de smaak van je karamel toch te bitter maken. Zie je suikerkristallen zitten? Haal ze dan weg met een vochtig kwastje.

Gebruik de karamelsaus overal waar je denkt dat hij lekker bij is. Ik heb hem vandaag gebruikt voor chocoladepotjes met karamelsaus en zeezout. Ik beloof dat ik het recept daarvoor snel zal posten.

Sugar&Pies | De allerlekkerste karamelsaus

De allerlekkerste karamelsaus
Het ultieme recept voor karamelsaus
Write a review
Print
Ingredients
  1. 125 ml water
  2. 200 gram suiker
  3. 125 ml slagroom
  4. 50 gram boter
Instructions
  1. Gebruik een kookpan met een dikke bodem. Zet deze op het vuur en giet het water in. Doe de suiker erin en laat deze zoveel mogelijk in het midden van de pan terechtkomen. Zet de pan op middelhoog vuur en laat de suiker oplossen in het water onder voortdurend roeren. Een tip is om de suiker van de buitenkant naar de binnenkant van de pan te schuiven en dan in het midden te roeren. Zo verminder je de kans op suikerkristallen op de rand van de pan.
  2. Zet een andere pannetje op met daarin de slagroom en de boter. Laat de boter in de slagroom smelten en hou dit warm.
  3. Ga weer verder met de karamel. Stop met roeren in de pan zodra de suiker is opgelost. Laat het nu koken en hou het goed in de gaten. Je zult zien dat het langzaamaan bruin wordt. Draai de pan af en toe rond als de suiker niet gelijkmatig bruin wordt zodat je overal een gelijke karamelisatie krijgt. Blijf er bij en ga niet roeren!
  4. Zodra de karamel de kleur heeft die je wilt dat je saus hebt, voeg dan het warme slagroommengsel toe en roer goed. Het zal flink gaan bubbelen, maar blijf roeren en het komt vanzelf goed. Giet de karamel nu in een glazen pot en laat hem afkoelen. Als hij te hard wordt, kan je hem voor gebruik weer even opwarmen zodat hij weer goed vloeibaar is.
Sugar&Pies https://www.sugarandpies.nl/

Sugar&Pies | De allerlekkerste karamelsaus

CategoriesGeen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *