Chocoladetaart met Dulce de Leche en zeezout

Sugar&Pies | Chocoladetaart met Dulce de Leche en zeezout

Sugar&Pies | Chocoladetaart met Dulce de Leche en zeezout

Zoals gisteren beloofd vandaag het recept voor Chocoladetaart met Dulce de Leche en zeezout. Hoewel het gek klinkt, haalt zout juist de zoete smaak van de chocolade en de karamel naar voren. Doordat af en toe je zoute smaakpapillen ook worden geprikkeld geeft het een superbijzonder effect als je zout samen met iets zoets eet. Nu is het gelukkig tegenwoordig bijna een must om zout in je chocoladegerecht te stoppen, dus ik kon natuurlijk niet achterblijven.

Deze chocoladetaart heeft een brosse, niet al te zoete korst. Juist omdat de vulling al zo zoet is, is dat wel heel lekker als tegenwicht. Bij het kneden van het deeg voor de korst moet je wel echt even geduld hebben voordat het deeg een bal vormt. Dit komt omdat er in verhouding weinig boter en suiker ingaan waardoor het langer duurt voordat het allemaal aan elkaar plakt. Op de bodem komt dan een dikke laag Dulce de Leche en daaroverheen een chocoladecustard. Als je geen zin hebt om taart te bakken, kan je natuurlijk ook alleen de chocoladecustard maken en deze op een laagje Dulce de Leche in een mooi glas gieten. Ook heerlijk.

Nu hoor ik een aantal mensen denken: ‘maar je was toch aan het proberen af te vallen?’. Ja, dat klopt ook. Nog een voordeel van de 5:2 methode: je mag na een vastendag de dag erna best een stuk taart (mits je wel op diezelfde dag niet ook nog friet met mayo eet :)). En als je zelf de stukken kunt snijden, kan je ook maar een klein ministukje nemen. Zelf als neem je maar één hapje van deze taart dan waan je je al in de chocoladehemel.

Sugar&Pies | Chocoladetaart met Dulce de Leche en zeezout

Chocoladetaart met Dulce de Leche en zeezout
Write a review
Print
Ingredients
 1. 85 gram boter
 2. 35 gram poedersuiker
 3. zeezout
 4. 3 eieren
 5. 140 gram bloem
 6. 35 gram cacaopoeder
 7. 225 gram pure chocolade
 8. 300 ml volle melk
 9. 240 gram dulce de leche
Instructions
 1. Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng deze in een mixer met de poedersuiker en een halve theelepel zeezout tot het vermengd is. Voeg 1 eidooier toe en laat dit mengen totdat de eidooier is opgenomen door het botermengsel.
 2. Meng het cacaopoeder door de bloem en voeg dit toe aan de mixer. Laat de mixer draaien totdat het deeg net een bal vormt. Laat de mixer niet te lang doordraaien. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en laat hem een half uur rusten.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de deegbal uit de folie en druk deze in een bakvorm. Zorg dat de rand echt tot de bovenkant van de taartvorm komt en dat de bodem niet te dik is. Strooi wat zeezout op de bodem en druk dit met je vingers in de bodem.
 4. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en strooi hier gedroogde bonen of blindbakbonen op. Bak de taartbodem 15 minuten. Haal dan het bakpapier en de bonen eraf en bak hem nog 5 minuten.
 5. Voor de vulling hak je de chocolade fijn en smelt deze au bain marie. Giet de gesmolten chocolade in een ruime kom en zet deze opzij. Klop de overgebleven eieren los in een andere kom en zet deze ook opzij.
 6. Verwarm de melk totdat deze warm is, maar niet kookt en giet deze in een dunne straal in de kom bij de eieren. Roer goed en giet dit mengsel terug in de pan. Laat hem op laag vuur wat dikker worden. Dit duurt ongeveer 4 minuten. Het hoeft echt alleen maar wat een beetje dikker te worden, want het gaat daarna nog in de oven waar het nog meer indikt.
 7. Giet het door een zeef bij de gesmolten chocolade en meng dit door elkaar. Haal de bodem uit de oven en verspreid de dulce de leche over de bodem. Giet hier vervolgens de chocoladecustard overheen. Bestrooi de bovenkant met wat zeezoutkorrels. Zet de taart 20 minuten in de oven en zet daarna de oven uit, maar laat de taart er nog 45 minuten instaan.
 8. Laat de chocoladetaart afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Sugar&Pies https://www.sugarandpies.nl/
Sugar&Pies | Chocoladetaart met Dulce de Leche en zeezout

 

Sugar&Pies | Chocoladetaart met Dulce de Leche en zeezout

CategoriesGeen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *