Sugar&Pies | Chai Tea

Eigenlijk betekent het woord Chai in verschillende talen gewoon thee. In Nederland staat Chai synoniem voor een Indiase drank gemaakt met zwarte thee, specerijen, melk en suiker. In India wordt Chai al honderden jaren gedronken. Bijna op elke straathoek kan je wel een kop Chai kopen en zoals bij bijna elk specerijenmengsel heeft ook elke regio en elke familie zijn eigen mix. Meestal bestaat deze uit een combinatie van geurige zwarte thee, warme melk, suiker en kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en/of peper.

Chai is een unieke ervaring. Het smaakt niet zoals andere ons bekende theeën. Hoewel het een hele kruidige thee is en elke smaakpapil op je tong opleeft, heeft de thee juist een heel kalmerend effect. In India wordt hij dan ook vaak bij de maaltijd gedronken om het hete eten wat te verzachten. Mijn eerste ervaring met Chai was in de tijd dat ik studeerde in Utrecht en er een Starbucks kwam op Utrecht Centraal. Ik was na een dag college op weg naar huis en had net mijn trein gemist. Niet zo heel erg, want dan kon ik nog lekker even door de winkeltjes struinen. Om wat lekkers te drinken te hebben in de trein liep ik naar de Starbucks. Ik had even geen zin in koffie of warme chocomel en bestelde toen, zonder te weten wat het precies was, een Chai Tea Latte. Gelukkig was het vrij rustig in de trein naar huis en zat er niemand tegenover of naast me, want ik heb denk ik wel twintig keer een slok thee genomen en vervolgens peinzend naar mijn beker gekeken voordat ik nog een slok nam. De kruiden tintelden over mijn tong, de melk maakte het romig en door de suiker was het ook zoet. De hele treinreis heb ik me af zitten vragen of ik het nou eigenlijk wel lekker vond, maar ik was betoverd.

De volgende keer dat ik weer op Utrecht Centraal was ben ik meteen weer naar de Starbucks gegaan en heb ik nog een kop besteld, maar ook nu stond mijn mening of het lekker was nog niet vast. In de weken erna merkte ik dat ik steeds korter door de winkels liep, maar snel naar de Starbucks wilde om nog een kop te bestellen. Ik was ‘hooked’ en dat ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds. Hier heb ik het recept staan voor een heerlijke Chai Tea Siroop net zoals ze bij Starbucks gebruiken. 

Chai is tegenwoordig goed verkrijgbaar in Nederland. Zelfs Pickwick en Lipton hebben hun eigen Chai theezakjes. Nu staat het internet bol van de recepten om zelf je eigen Masala (specerijenmix) te maken. Ook verschillen de bereidingswijzen nogal. Het ene recept laat de kruiden trekken in water en voegt daar dan melk en suiker aan toe, het andere recept laat de kruiden en de thee trekken in melk en voegt dan suiker toe. Nu heb ik dit zelf natuurlijk allebei even uitgeprobeerd en mijn conclusie is dat het allebei een iets andere smaakbeleving geeft. Er zijn aroma’s die hun smaak beter afgeven aan melk en er zijn ook aroma’s die hun smaak beter afgeven aan water. Ik wil je dan ook aanraden om het allebei eens te proberen en dan zelf te bepalen wat je het lekkerst vindt. Hieronder geef ik in ieder geval het recept voor de Chai-mix en uitleg over de twee bereidingswijzen.

20140204_123435000_iOS

Masala Chai
Het basismengsel voor Chai Latte
Write a review
Print
Ingredients
 1. 1 theelepel gemberpoeder of 1 centimeter verse gember
 2. 1 theelepel kaneel of 1 kaneelstokje
 3. 1 theelepel kardemompeulen
 4. 1 theelepel versgemalen peper of 8 peperkorrels
 5. 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat
 6. 8 kruidnagels
 7. 1/2 vanillestokje (optioneel)
Instructions
 1. Rooster de specerijen, behalve de vanille, in een pan. Doe de geroosterde specerijen samen met het vanillestokje in een keukenmachine en maal dit fijn. Je hebt nu je eigen Masala gemaakt. Deze kan je bewaren in een potje of natuurlijk als cadeautje aan iemand geven.
Chai Latte (methode 1 water)
 1. Meng de inhoud van 1 zakje zwarte thee naar keuze met Masala naar smaak. Breng 250 ml water aan de kook en laat de mix ongeveer 1 minuutje meekoken. Voeg nu 250 ml melk toe en laat deze ook nog 1 minuutje zachtjes meekoken. Schenk de thee door een zeefje en zoet met suiker of honing.
Chai Latte (methode 2 melk)
 1. Doe 250 ml melk in een pannetje met een kwart theelepeltje van de Masala. Breng aan de kook, haal van het vuur en voeg de inhoud van 1 zakje zwarte thee toe. Laat de thee even trekken en schenk de thee door een zeefje. Zoet met suiker of honing.
Sugar&Pies https://www.sugarandpies.nl/

20140204_123301000_iOS

 

 

CategoriesWat is dat?
 1. Reena says:

  Hoii. Net je leuke en mooie sote ontdekt. Was opzoek naar chai siroop recept. Niet om chai latte te maken, want ik denk dat echte chai zoals ze in India maken de echte en beste en lekkerste is 😉 maar denk dat ik er wel andere leuke dingen mee kan maken..
  Ik maak chai door het water en de melk samen opwarmen en de thee en hele specerijen meekoken.

  1. Carla | Sugar&Pies says:

   Hallo Reena,

   Bedankt voor je lieve woorden over mijn site! Jouw manier om chai te maken klinkt ook heel lekker. Dat ga ik ook een keer proberen! Ik hoor het graag als je iets lekkers met de chai siroop hebt gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *