Aspergesoep

Sugar&Pies | Aspergesoep

Sugar&Pies | Aspergesoep

Het is weer aspergetijd! Elk jaar opnieuw kijk ik er weer naar uit totdat ik de borden langs de weg zie staan met ‘asperges te koop’. Dat is één van de voordelen van het wonen in een dorp: er zijn altijd wel ergens verse asperges rechtstreeks van het land te krijgen. Heb jij geen boerenwinkel bij de hand? Er is een handig tip om te testen of je asperges vers zijn. Wrijf de stelen tegen elkaar aan en als je ze hoort piepen dan zijn ze vers.

Gisteren heb ik de eerste asperges dit jaar gegeten. Heerlijk klassiek met botersaus, gekookt ei en gerookte zalm. Heerlijk. Mijn vriend wilde het kookwater van de asperges al weggooien, maar ik kon hem nog niet op tijd tegenhouden. Vandaag heb ik daar heerlijke aspergesoep van gemaakt. Veel mensen denken bij aspergesoep aan een dikke gebonden soep, maar mijn soep is lichtgebonden. Zonder bloem, boter of maïzena. De truc om de soep licht te binden is door asperges mee te laten koken en deze als ze gaargekookt zijn te pureren met een staafmixer. Zo krijg je een natuurlijk binding van de groenten zonder dat je zelf iets hoeft toe te voegen. Ook wordt de smaak van de asperges zo nog intenser en wordt de zoetigheid van de asperges omhoog gehaald.

Gooi dus de volgende keer dat je asperges eet het kookwater niet weg, maar maak er een heerlijke aspergesoep van!

Aspergesoep
Lichtgebonden aspergesoep met stukjes asperge en gekookt ei
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 kilo soepasperges
  2. 2 liter water waarin je asperges hebt gekookt
  3. 4 bouillonblokjes
  4. 2 gekookte eieren
  5. takjes dragon
Instructions
  1. Schil de soepasperges indien dat nog nodig is. Hou zo'n 10 stukken asperge achter en voeg de rest toe aan het water. Voeg de bouillonblokjes toe en breng het aan de kook. Kook de soep 20 minuten totdat de asperges gaar zijn.
  2. Haal de pan van het vuur en haal de staafmixer door te soep totdat alle stukken asperge gepureerd zijn en de soep glad is. Snij de gekookte eieren in kleine stukje en voeg deze toe.
  3. Snij de overgebleven stukken asperge in dunne plakjes van ongeveer 2 mm dik. Als je de soep direct serveert, voeg de plakjes asperge dan toe aan de soep en laat deze 1 minuut meekoken. Als je de soep later serveert, voeg de plakjes asperge dan toe als je de soep gaat opwarmen. Zo houden ze nog een beetje beet en zorgen ze voor een knapperig element in je soep. Garneer de soep met wat dragonblaadjes.
Notes
  1. Als je dat lekker vindt, voeg dan kleine blokjes gekookte ham toe.
Sugar&Pies https://www.sugarandpies.nl/
Sugar&Pies | Aspergesoep

 

CategoriesGeen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *