bagels

Vandaag is het National Bagel Day! Een ode aan het ronde broodje met het gat erin. De bagel komt oorspronkelijk uit Oost-Europa. Joodse mensen die naar Amerika immigreerden hebben het recept meegenomen. In New York waren alleen de Joodse bakkers geopend op zondag en vanuit daar werd de bagel een grote hit in de stad.

Wat een bagel zo uniek maakt is niet alleen het gat in het midden, maar vooral de bereidingswijze. Een bagel wordt namelijk gemaakt van deeg en vervolgens ondergedompeld in kokend water en daarna gebakken. Dit maakt hem zo ‘taaiïg’. Zelf bagels maken is een behoorlijk proces, maar wel leuk om te doen en het eindresultaat is natuurlijk erg lekker. Hieronder staat het recept voor bagels op de traditionele manier. Gaat dat je net een stapje te ver dan heeft Ruldoph van Veen een recept voor bagels in zijn programma Rudolph’s Bakery. De link naar dat recept vind je hier.

Bagels
Voor het deeg:
– 750 gram bloem
– 1 zakje droge gist (7 gram)
– 4 theelepels zout
– 380 ml lauw water
– 2,5 eetlepel maltsiroop of stroop
– 30 ml olijfolie

Voor het waterbad:
– 3 liter water
– 1 eetlepel aardappelmeel
– 1 eetlepel maltsiroop, stroop of basterdsuiker
– 2 eetlepels zout

Voor het afbakken:
– 1 eetlepel maismeel
– sesamzaad (optioneel)
– maanzaad (optioneel)

Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar. Maak hier een bal van en kneed deze minstens 10 minuten, verdeel het in 10 gelijke stukken en rol deze tot bolletjes. Druk deze bollen met je hand plaat en maak met je duim een gat in het midden. Beweeg je duim rond zodat het gat mooi gevormd wordt. Een andere manier is om een ‘worst’ ervan te rollen van 25 centimeter lang en de twee uiteinden aan elkaar te maken tot je een bagelvorm hebt. Laat het deeg 1 tot 2 uur bij kamertemperatuur rijzen.

Verwarm de oven vast voor tot 215 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi hier het maismeel op. Meng alle ingrediënten voor het waterbad in een grote pan en laat dit aan de kook komen. Dompel 1 of 2 bagels in de pan. Draai na 1 minuut de bagels om en laat ze nog 30 seconden aan de andere kant in het waterbad liggen. Leg ze hierna op de bakplaat bovenop het maismeel. Als je ze wilt bestrooien met sesam- of maanzaad doe dat dan nu. Bak ze 20 a 25 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.

bagels1

Bron recept

Bron afbeelding
Bron afbeelding

CategoriesGeen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *