5:2 Salade Niçoise

Sugar&Pies | 5:2 salade nicoise

 

Sugar&Pies | 5:2 salade nicoise
 Vandaag was mijn eerste vastendag. Niet omdat ik ineens religieus ben geworden of omdat ik me vergist had in de vastentijd, maar omdat ik een nieuwe manier van omgaan met eten aan het proberen ben. Het heet de 5:2 methode of het vastendieet, eigenlijk niet echt een dieet, maar meer een andere manier om met je eten om te gaan. Het voordeel ervan is dat je 5 dagen in de week gewoon mag eten wat je wilt. Natuurlijk is het wel handig om gezond en goed te eten, maar een stuk taart op zijn tijd is geen probleem. De andere 2 dagen eet je maar 500 calorieën op een dag en zorg je dat je zeker 12 uur niks eet. Krijg je honger? Ja. Krijg je teveel honger? Nee.

De theorie achter de 5:2 methode is dat wij tegenwoordig zo veel en suikerrijke producten eten dat ons lijf nooit meer hoeft te teren op zijn reserves en dat we daardoor dus alleen maar aankomen. Door op een vastendag 12 uur lang niks te eten wordt je lichaam soort van gereset en gaat je lichaam weer alles op alles zetten om voedingsstoffen uit je reserveopslag te halen. Doordat je tijdens je vastendag geen koolhydraten (snelle suikers), maar wel veel eiwitten eet komt er geen piek in je suikerspiegel.

Zoals jullie wel kunnen merken aan mijn blog ben ik dol op zoetigheid en hartige hapjes. Helaas is dit natuurlijk nooit echt supergezond en dat merk ik vooral ook aan mijn gewicht. Het werd dus tijd om het roer om te gooien en eens te gaan kijken of de 5:2 methode me bevalt en of het ook resultaat oplevert. Tijdens de 5 gewone dagen ga ik dus lekker vanalles maken en bakken, maar tijdens mijn vastendagen zullen jullie hier wat gezondere recepten vinden. Deze zijn natuurlijk ook heel goed voor je als je de hoeveelheid calorieën van je ontbijt of avondeten wilt verminderen. Je hoeft dus zeker niet ineens ook de 5:2 methode gaan volgen.

Het eerste recept dat ik heb geprobeerd uit het kookboek van het vastendieet is de salade niçoise. Ik heb de portie wel extra aangevuld met sperziebonen en wat extra tomaatjes omdat ik geen ontbijt had genomen en om de salade aan te vullen naar ongeveer 400 calorieën.

5:2 Salade Niçoise
Write a review
Print
Ingredients
 1. 2 moten tonijn van ongeveer 150 gram per moot
 2. 400 gram sperziebonen
 3. 2 eieren
 4. 1 zak veldsla
 5. 125 gram cherrytomaatjes
 6. 12 zwarte kalamata olijven
 7. olijfolie
 8. witte wijnazijn
 9. 4 ansjovisfilets
Instructions
 1. Bestrooi de tonijnmoten met zout en peper en leg ze koel weg.
 2. Maak de sperziebonen schoon en stoom ze 7 minuten in een stoompan of stoomoven. Doe ze na het stomen meteen in een bak met koud water om het garingsproces te stoppen. De sperziebonen worden zo heerlijk zoet en blijven nog wel enigszins knapperig. Stoom ze gerust langer of korter naar gelang je eigen smaak.
 3. Kook de eieren hard en laat ze schrikken in koud water. Pel de eieren en snij ze in vieren.
 4. Snij de cherrytomaten in vieren en snij de olijven in tweeën.
 5. Meng de veldsla met de sperziebonen, de cherrytomaten en de olijven en verdeel dit over 2 borden. Schik de kwarten ei eroverheen en besprenkel het geheel met wat olijfolie en wat witte wijnazijn. Doe er naar smaak zout en peper overheen.
 6. Snij de ansjovisfilet in stukjes en leg deze op de salade.
 7. Bak de tonijn aan beide kanten 3 minuten zodat deze van binnen nog mooi roze is. Snij de tonijnmoten in repen en leg deze op de salade.
Sugar&Pies https://www.sugarandpies.nl/
Sugar&Pies | 5:2 salade nicoise
 
Sugar&Pies | 5:2 salade nicoise
 
Sugar&Pies | 5:2 salade nicoise

 

CategoriesGeen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *