Zalm met honing en tijm

Sugar&Pies | Zalm met honing en tijm

Sugar&Pies | Zalm met honing en tijm

Zalm vind ik heerlijk. Of dat hij rauw, gerookt of gebakken is, ik eet mijn vingers erbij op. Zalm bakken is echter niet makkelijk zoals veel mensen denken. Hij moet in het midden namelijk nog mooi lichtroze zijn, maar wel dat de zalm in vlokken uiteen valt. Dan is hij heerlijk zacht en smelt hij op je tong. Helaas wordt zalm zelf in de meeste restaurants veel te gaar gebakken.

Het allerlekkerst vind ik zalm echter als hij gegaard is in een zak. Of op zijn chique Frans: en papillotte. Door aluminiumfolie te vullen met kruiden en een beetje vocht en dan goed dicht te maken, wordt de zalm gaar gemaakt door een combinatie van stoom en stoven. Het resultaat is een heerlijke zachte zalm waar de smaken van de kruiden en het vocht in zijn getrokken. Op de blog Damn Delicious kwam ik een heerlijk recept tegen waarin de zalm en papillotte wordt bereid met honing, tijm en knoflook. Mmmm. Klinkt supergoed!

Zalm met honing en tijm
Superzachte zalm en papillotte
Print
Ingredients
  1. 80 gram honing
  2. 3 teentje knoflook
  3. 1 tl olijfolie
  4. 1 tl witte wijnazijn
  5. 1 tl verse tijmblaadjes
  6. +/- 900 gram zalmfilet
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg een groot stuk aluminiumfolie op een bakplaat. Ongeveer vier keer zo groot als je stuk zalm.
  2. Snij de knoflook fijn. Meng deze met de honing, de olijfolie, de witte wijnazijn en de tijm en klop dit goed door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  3. Leg de zalmfilet in het midden van de bakplaat op de aluminiumfolie. Vouw alle vier de randen van de folie omhoog zodat je een soort van bakje krijgt.
  4. Giet het honingmengsel over de zalm. Vouw nu de aluminiumfolie over de zalm naar elkaar toe en vouw deze goed over elkaar zodat de stoom niet kan ontsnappen.
  5. Bak de zalm ongeveer 15 minuten, iets minder bij een kleiner stuk en iets meer bij een groot dik stuk. Haal uit de oven en serveer meteen. Het is heel leuk om het pakketje pas aan tafel open te maken, want de geur komt dan eerst vrij en dan krijgt vast iedereen meteen trek! Let wel op de vrijkomende stoom, want die is heel erg heet.
Sugar&Pies http://www.sugarandpies.nl/

Sugar&Pies | Zalm met honing en tijm

Bron

 

Sugar&Pies, Dianne Heijms vonden dit bericht leuk

4 gedachten over “Zalm met honing en tijm

  1. Dag Carla, dit lijkt me een super lekker recept. Graag zou ik willen weten of je deze ook op deze manier kunt maken voor bij een koud buffet? Zo ja, hoe kan ik hem best laten afkoelen, in het aluminiumfolie of er meteen uitnemen. Ik wil nl dat de zalm lekker sappig blijft.
    Groetjes,
    Heidi

    1. Hallo Heidi,

      De zalm is zeker ook heerlijk bij een koud buffet! Om hem te laten afkoelen en lekker sappig te houden zou ik na het bakken de stoom uit het pakketje laten ontsnappen en de zalm hierna laten afkoelen in het aluminiumfolie. De warme saus gaart de zalm dan nog net wat verder, zodat hij van binnen ook gaar is, maar houdt hem wel sappig. Als de zalm is afgekoeld, verpak deze dan in nieuwe aluminiumfolie of in een afsluitbaar bakje en giet de saus eroverheen. Bewaar hem dan goed luchtdicht verpakt in de koelkast.
      Succes Heidi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *