Mini tarte tatins met bietjes en blauwe kaassaus

Sugar&Pies | Mini Tarte tatin met bietjes en blauwe kaassaus

Mooi rood is niet lelijk. En dat geldt vooral voor bietjes. Hoewel ze er met schil niet zo appetijtelijk uitzien zijn ze heerlijk zoet en prachtig rood van binnen. Ook zijn er veel verschillende varianten in prachtige tinten geel en roze met streepjes zoals de Chioggia. Bietjes zijn niet de meest populaire groente en dat komt vooral doordat we ze van vroeger uit eigenlijk veel te lang bereiden waardoor de smaak vervlakt. Het allerlekkerst is het namelijk om bietjes te roosteren in de oven, dan komt hun aardse smaak goed naar voren en worden ze heerlijk zoet.

Bietjes zijn vooral goed te combineren met vlees en met kaas. Zowel feta als geitenkaas als blauwe kaas werken heel goed in combinatie met bietjes. Het zoutige van de kaas gaat perfect samen met de zoetigheid en de rokerigheid van ovengeroosterde bietjes. Wil je bietjes eens bijzonder serveren? Maak dan eens deze mini tarte tatins. Ze zijn er niet alleen prachtig uit, maar ze zijn ook het perfect hapje om de biet te laten stralen.

Sugar&Pies | Mini Tarte tatin met bietjes en blauwe kaassaus

Mini tarte tatin met bietjes en blauwe kaassaus
Schattige kleine tarte tatins met bietjes en pittige blauwe kaas
Write a review
Print
Ingredients
  1. 500 gram rode bietjes (probeer zo klein mogelijk bietjes te krijgen)
  2. 80 ml + 2 el balsamicoazijn
  3. 4 el honing
  4. 2 el suiker
  5. 250 gram bladerdeeg
  6. 1 ei
  7. 1 el olijfolie
  8. 100 gram gorgonzola
  9. 3 el slagroom
  10. rucola
  11. muffinvorm
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de bieten grondig met water en desgewenst met een borstel. Snij grotere bieten doormidden. Leg de bieten in een ovenschaal.
  2. Maak een mengsel van 2 el balsamicoazijn, 2 el honing, 2 el suiker en een beetje zout en peper. Bestrijk de bieten met dit mengsel en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Bak ze zo een uur in de oven.
  3. Haal na een uur de bieten uit de oven, til het aluminiumfolie eraf en draai de bieten om. Bak ze zo nog een half uur totdat ze zacht zijn. Haal de bieten uit de ovenschaal en snij de uiteinden eraf. Snij de bieten in plakken. Verdeel deze plakken over een muffinvorm. Hou wel ruimte over voor de bovenlaag van bladerdeeg.
  4. Laat het bladerdeeg ontdooien en snij hier rondjes uit ter grote van de doorsnee van de vakjes van de muffinvorm. Leg deze bladerdeegschijfjes op de bieten. Verhoog de temperatuur van de oven naar 210 graden en bak de tarte tatins 25 minuten totdat de bladerdeegrondjes goudbruin en opgebold zijn.
  5. In de ovenschaal waar je de bietjes in geroosterd hebt zit nu nog het heerlijk kookvocht van de bieten. Voeg hier 80 ml balsamicoazijn, 2 el honing, 1 el olijfolie en zout en peper naar toe en laat dit aan de kook komen. Eventueel kan je het vocht uit de ovenschaal overgieten in een pan als je dat fijner vindt. Laat dit even koken totdat het een sausdikte heeft bereikt.
  6. Maak ook de kaassaus. Smelt op laag vuur de kaas in een pannetje samen met de room en wat peper totdat de kaas gesmolten is. Blijf goed roeren.
  7. Haal de tarte tatins echt pas net voordat je ze op het bord legt en gaat serveren uit de muffinvorm en leg ze op de bladerdeegkant op het bord. Garneer met wat blaadjes rucola en serveer met de balsamicosaus en de kaassaus.
Sugar&Pies http://www.sugarandpies.nl/
Sugar&Pies | Mini Tarte tatin met bietjes en blauwe kaassaus

Bron

CategoriesGeen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *