Chai Tea siroop

Sugar&Pies | Chai Tea

Sugar&Pies | Chai Tea

In een eerder bericht heb ik al wat uitleg gegeven over Chai en hoe verzot ik erop ben. Nu heb ik een recept gevonden voor een Chai Tea siroop zoals ze die bij Starbucks gebruiken. Je hoeft deze dan alleen nog maar toe te voegen aan een kopje opgeschuimde warme melk en dan kan je direct genieten van een heerlijk Chai Tea Latte.

Het recept is gebaseerd op het recept van de blog La Dolce Vita. Ik heb een paar kleine aanpassingen gedaan om het meer naar mijn smaak te maken. Het is even werk, je moet vooral een paar keer tussendoor wachten om de smaken van de kruiden en de thee goed te laten intrekken, maar het is het zeker waard. Nu kan ik supermakkelijk een snelle Chai Tea Latte maken. Ik zet gewoon mijn koffiezetapparaat op cappuccino en dan stop ik hem voordat de koffie bij de opgeschuimde melk komt. Heerlijk en lekker simpel.

Het lijken best even wat ingrediƫnten, maar je kunt de siroop natuurlijk in leuke flesjes doen en weggeven. Ook kan je hem door het hoge suikergehalte goed lang bewaren in de koelkast. Probeer het gewoon eens. Je hele huis gaat er ook nog eens heerlijk van ruiken.

Sugar&Pies | Chai Tea

Chai Tea Siroop
Supersnel en makkelijk je eigen Chai Tea Latte maken
Write a review
Print
Ingredients
  1. 5 cm verse gember
  2. 1 vanillestokje
  3. 2 kaneelstokjes
  4. 10 kruidnagels
  5. 7 hele kardemompeulen
  6. 2 steranijs
  7. 10 zwarte peperkorrels
  8. 1,5 liter water
  9. 1 citroen
  10. 10 zakjes zwarte thee
  11. 260 gram bruine suiker
Instructions
  1. Schil de gember en snij deze in plakjes. Snij het vanillestokje doormidden. Doe deze samen met de kaneelstokjes, kruidnagels, kardemompeulen, steranijs en peperkorrels in een ruime kookpan en zet deze op hoog vuur. Verwarm de specerijen even totdat ze hun heerlijke geuren vrijlaten.
  2. Snij voorzichtig en dun de schil van de helft van de citroen. Probeer er zo min mogelijk wit aan te laten zitten, want dit smaakt bitter. Voeg deze samen met het water toe aan de pan. Breng het water aan de kook en laat het daarna met het deksel op de pan nog 20 minuten op laag vuur pruttelen.
  3. Haal de pan van het vuur en hang de 10 theezakjes erin. Laat deze 10 minuten trekken en haal ze er dan direct weer uit. Te lang maakt het bitter. Zeef het water door een fijne zeef en doe terug in de pan. Haal het vanillestokje uit de zeef en doe deze terug in het water.
  4. Zet de pan terug op hoog vuur en voeg de suiker toe. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Laat het water aan de kook komen en zet het vuur dan tussen laag en halfhoog. De siroop moet gaan bubbelen zodat hij inkookt. Laat hem net zolang inkoken totdat hij een beetje stroperig wordt en zeker 3/4 minder is geworden. Laat afkoelen en schenk in een afsluitbaar flesje.
Sugar&Pies http://www.sugarandpies.nl/
Sugar&Pies | Chai Tea

CategoriesGeen categorie
  1. Lo says:

    Hallo,

    Super bedankt voor het recept, ik hem hem vandaag gemaakt en hij smaakt fantastisch. Ik vroeg mij wel af: hoelang kan je dit ongeveer bewaren en bewaar je de siroop in de koelkast of erbuiten?

    1. Carla | Sugar&Pies says:

      Beste Lo,

      Wat leuk dat je hem gemaakt hebt en fantastisch vindt smaken! Ik bewaar zelf de siroop in de koelkast, maar hij kan ook buiten de koelkast bewaard worden. Omdat je de siroop heel erg inkookt is het suikergehalte erin vrij hoog. Suiker werkt als conserveringsmiddel en hierdoor is de siroop heel lang houdbaar. Nu moet ik eerlijk zeggen dat hij bij mij altijd binnen een half jaar op is, maar zo lang kan je hem dus zeker bewaren!

      Groetjes,
      Carla

  2. Inge says:

    Merci voor het recept! Het indikken lukt helaas niet bij mij… Er verdampt wel heel veel water, maar de siroop blijft waterig. Enig idee hoe ik dat kan oplossen? Alvast bedankt!

    1. Carla | Sugar&Pies says:

      Beste Inge,
      Sorry voor de late reactie! Wat jammer dat het inkoken niet gelukt is. Heb je de siroop wel kunnen gebruiken? De enige oplossing die ervoor is, is toch om nog langer door te gaan met inkoken. Dit kan echt wel zeker 10 minuten tot wel een half uur of langer duren. Om het sneller te laten gaan kan je een pan met een groter bodemoppervlakte gebruiken, maar zet je vuur nooit te hoog want dan kan het aanbranden. Doe ook bijvoorbeeld nooit de deksel op de pan want dan verdampt het water wel maar valt het via de deksel weer terug in de pan.
      Succes als je het nog een keer probeert, want het is echt de moeite waard!

  3. Anouk says:

    Hi Carla,

    Ik ben vanplan de siroop te gaan maken. Ik vraag me alleen af hoe je een chai tea latte maakt wanneer de siroop af is. Hoeveel melk, heet water en siroop heb je nodig om een chai tea latte te maken?

    Groetjes Anouk

    1. Carla | Sugar&Pies says:

      Hallo Anouk,

      Is de siroop gelukt? Voor een lekkere latte gebruik je koude volle melk. Verwarm de melk (ongeveer 250 ml) in een pan op het vuur terwijl je steeds klopt met een garde om zo melkschuim te krijgen. Zorg dat de melk warm wordt, maar niet gaat koken. Als de melk warm is en je lekker veel schuim hebt, giet de melk dan in een hoge mok of glas. Schenk nu naar smaak chai-siroop erbij. Begin met een klein scheutje en roer goed door en proef dan of je de chai smaak sterker wil hebben.
      Geniet ervan!

  4. Dylano says:

    Ik ga deze ook maken,lijkt me heerlijk, welke thee hebje precies gebruikt?
    Kardemom is niet gemakkelijk re krijgen ik ben al bij een paar supermakrten geweest , misschien eens naar een toko?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *